IDE Drives Installation Error! -**** Help Required!!

  1. pumperpickle

    pumperpickle New Member Bronze Member

    Joined:
    Feb 21, 2006
    Posts:
    5
    Likes Received:
    0
    Local time:
    11:10
    My System
    Loading...

    oh dear.

    hello everyone. - I'm in a bit of bootsector trouble yet again methinks.

    I switched on my (sisters) PC which i have been using this week.. earlier this morning..

    and i was first of all presented with Options of which mode to start windows up in..
    Safe mode, etc...

    so i chose, start windows normally...

    the system then froze before it reached the Operating System... (which is winXP)

    i restarted the machine, and now I am stuck with

    THIS on the screen...

    AMD Athlon (tm) 1250 MHz
    Checking NVRAM 524288 KB OK

    Auto Detect Pri Master - IDE HARD DISK
    Auto Detect Pri Slave - Not Detected
    Auto Detect Sec Slave Atapi CDROM
    Pri Master BAJ41620 Maxtor GL080P0
    Sec Slave 1.07 LG CD RW CED- 8080B

    (THEN IN RED CHARACTERS)

    ********** IDE DRIVES INSTALLATION ERROR **********
    for best reliability and perfeormance, please change the stand alone slave drive to master System Halt.....

    I have no idea why this has happened, and am at a loss as to what to do...

    I cannot get into the setup or anything... when i try to...

    F2: Setup changes to GO->Setup
    and nothing happens as a result....

    please, some support would be very gratefully received!!!

    thankyou

    PP
     
  2. Gandalf

    Gandalf The White Wizard Tech Member Elite Member PCHF $Donator

    Joined:
    Apr 27, 2007
    Posts:
    7,463
    Likes Received:
    1,012
    Local time:
    03:10
    My System
    Loading...

    At the start of the boot up, press the DEL key to enter the BIOS.
    From within the BIOS, select restore factory settings (or some words like that).
    Then, select save on exit.
     
  3. jmarket

    jmarket IT & LAN/WAN Engineer Elite Member PCHF $Donator

    Joined:
    Apr 11, 2007
    Posts:
    907
    Likes Received:
    48
    Local time:
    04:10
    My System
    Loading...

    Is your OS Professional or Home? If it's Professional, press key the Boot-Menu specifies for entering the BIOS menu. As Gandalf said, restore factory settings and see if that works. If it doesn't, your sister may have messed up the computer. If you can, run a diagnostic test and post the results. You may get the help you need...
     
Similar Threads
Forum Title Date
PC Internal Hardware Cannot Locate Hard Drives Monday at 15:58
PC Internal Hardware Raid 0 Array failure - one of the drives is pairing with an unknown drive Aug 8, 2014
PC Internal Hardware ASUS P5Q SE and 2 floppy drives - how to do it? Jul 26, 2014
PC Internal Hardware Switching Drives When Booting Jun 27, 2014